Επιτροπή Δεοντολογίας της Έρευνας
Αρχική / Πληροφορίες / Επιτροπή Δεοντολογίας της Έρευνας

Επιτροπή Δεοντολογίας της Έρευνας

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Έρευνας του ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ συστάθηκε και λειτουργεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (53/04-07-2017), με σκοπό να παρέχει, σε ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο, εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών έργων που διεξάγονται στο Τμήμα, όντας εναρμονισμένο με τον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΑΠΘ (ΕΗΔΕ). Μέσω της επιτροπής ελέγχεται εάν ένα ερευνητικό έργο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διενεργείται με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξία των ανθρώπινων όντων, στην αυτονομία των προσώπων που συμμετέχουν, στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και με φροντίδα για τα ζώα, το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές του Τμήματος για έγκριση της έρευνάς τους από την επιτροπή βιοηθικής, καλούνται να καταθέσουν στην επιτροπή μέσω e-mail

  1. συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη τη φόρμα στοιχείων έρευνας
  2. το έντυπο συγκατάθεσης των συμμετεχόντων λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που δίνονται στα συνοδευτικά έγγραφα της σελίδας.

Η αίτηση υπογράφεται και περιέχει τα στοιχεία του μέλους ΔΕΠ, ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ  που επιβλέπει την έρευνα και πρέπει να έχει έδρα στο ΤΕΦΑΑ Σερρών.

Όλα τα έντυπα βρίσκονται στο τέλος της παρούσας σελίδας.


Σημείωση: Για διεξαγωγή έρευνας σε σχολικές μονάδες ή σε δομές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υ.ΠΑΙ.Θ. (Κ.Ε.Σ.Υ.), θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τις οδηγίες διαδικασίας έγκρισης ερευνών, όπως έχουν διατυπωθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΑΙΘ. Ειδικότερα στον οδηγό για την έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, εκπαιδευτικού υλικού για τα εργαστήρια δεξιοτήτων και ερευνών (Μάιος 2023, σελ. 27) επισημαίνεται ότι:
"Βάσει του άρθρου 46, παρ. 3 του Ν. 4589/2019 (ΦΕΚ13/Α/29-1-2019) και του άρθρου 212, παρ. 3 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019), όσον αφορά στη χορήγηση άδειας για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχολικές μονάδες ή δομές εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υ.ΠΑΙ.Θ., ισχύει το εξής:
«Για έρευνα που διεξάγεται από μέλος του προσωπικού ή φοιτητή ΑΕΙ δεν απαιτείται η εισήγηση ή η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας εφόσον το σχετικό αίτημα συνοδεύεται απο εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας του οικείου Α.Ε.Ι. ή της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, όταν πρόκειται για παιδαγωγικό τμήμα, την οποία προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία που καταθέτει το αίτημα»
Σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 4 του Ν. 4589/2019 ως Παιδαγωγικά Τμήματα Α.Ε.Ι. νοούνται τα εξής:  
−  τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης,  
−  τα Τμήματα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία,  
−  τα τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας,  
−  τα τμήματα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής,  
−  τα Παιδαγωγικά τμήματα Ειδικής Αγωγής,
−  το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  
−  η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)."

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΑΠΘ (ΕΗΔΕ)

Κανονισμός λειτουργίας ΕΗΔΕ

Short URL

Κινησιολογία | Μεταπτυχιακό ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) «Κινησιολογία» αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Το ΠΜΣ ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2005-6 με στόχο να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και να συμπορευτεί με τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών

Άγ. Ιωάννης, 62110, Σέρρες

2310 991050 (Προϊστάμενη)

2310 991051 / 991055 (Φοιτητικά)

2310 991054 (Μεταπτυχιακό)

2310 991052 (Πρωτόκολλο)

info@phed-sr.auth.gr